Актуална информация свързана с наркотици

 
Актуална информация свързана с наркотици

Покана за проучване
Информация относно
Новини
Форум
За контакти



Информация относно / Социални взаимовръзки и социална реинтеграция

Социални взаимовръзки и социална реинтеграция
27.01.12 21:04

Социално изключване и употреба на наркотици

По данни от Годишните отчети на Програмите за субституиращо и поддържащо лечение с Метадон и Субститол в България за 2010 г. общият брой на участващите в тях пациенти е 3118 [1]. Деклариралите, че са безработни са 1457 или 46 % от всички пациенти, включени в тези пограми. Без здравна осигуровка са  46 % от лицата ползващи услугите на субституиращи поддържащи пограми. За сравнение с 2009 г броят на пациентите в същите програми е бил  2915, като безработните са били 816 души или 28 %. Тук прави впечатление, че безработицата спрямо 2009 г. е скочила с цели 18 % .

Данните от мониторинговата система за търсене на лечение (TDI) в България за 2010 г. показват, че броят на безработните зависими от наркотични вещества, включени в различни програми за лечение е 25.9 % от общия брой на регистрираните в системата за 2010 г. пациенти [2]. За сравнение, през 2009 г., броят на безработните от същите програми е бил 28.6%, което показва че нивата на безработицата  през последните две години не са се променили драстично, но си остават с високи показатели.

По отношение на здравния статус, информацията от системата показва, че през 2010 г.  44.5 % от лицата в програмите не са били здравно осигурени, от тях: 31.2 % са били осигурявани преди момента да потърсят лечение, а 13.3 % никога не са били здравно осигурени.

Като обобщение от прегледената информация, може да се каже, че нивото на безработните лица в рамките на 2009 и 2010 г. от субституиращите поддържащи програми са се увеличили. Като проблем свързан именно с безработицата е  големият брой пациенти, които са отпаднали от лечение в програмите, поради финансова невъзможност да го продължат.  Това е и основният проблем на всички програми, които работят със собствено финансиране (тази тенденция се запазва от 2009 г.), но през тази година се явява проблем дори и за програмите с държавно или общинско финансиране, тъй като средствата, които им се отпускат не са достатъчни за цялостната дейност на лечебните заведения.

 

Социална реинтеграция

Държавата води усилена политика за подпомагане на социално уязвими групи, като на територията на страната са разкрити следните социални услуги: Центрове за обществена подкрепа,  Дневни центрове за работа с деца на улицата, Центрове за социална рехабилитация и интеграция. Също така в Агенцията за социално подпомагане /АСП/ се води регистър на български физически лица, регистрирани по Търговския закон, юридически лица, физически лица, извършващи търговска дейност и юридически лица, възникнали съгласно законодателството на друга държава – членка на Европейския съюз или на друга държава от Европейското икономическо пространство.



[1] Данните са  общо от 30 пограми за субституиращо и поддържащо лечение с Метадон и Субститол и се съдържат в от Годишните отчети на Метаданово поддържащите пограми за 2010.

[2] Данните са от Националната мониторинговата система за търсене на лечение (TDI).

 

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1458