Актуална информация свързана с наркотици

 
Актуална информация свързана с наркотици

Покана за проучване
Информация относно
Новини
Форум
За контакти



Новини / Текущи

24 Февруари 12, 14:13
Според ЕЦМНН и Европол Европа е на едно от водещите места по производство и употреба на амфетанин
В доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите и Европол се описва как се променят моделите и тенденциите в производството и трафика на този широко използван синтетичен стимулант и химикалите, използвани за неговото производство.
 
Амфетаминът е най-широко използваният стимулант в Европа след кокаина, докато в световен мащаб метамфетаминът е по-разпространен. В много страни, особено в северната и източната част на Европа, е втория най-широко използван незаконен наркотик след канабиса.
Около 12,5 млн. европейци са употребявали амфетамин в живота си, около 2 милиона, са го употребявали през последната година. В доклада се посочва, че европейският пазар на амфетамин е силно печеливша възможност за бизнес за организираната престъпност.
Основно производството и трафика на амфетамин са обособени в Северна и Северо-западна Европа (Холандия, Белгия). Значително производство и трафик на наркотика се наблюдава и в Северозападна Европа, и по-специално в Полша, където има увеличение на производството, както и в Централна Европа (особено в Германия).
 
Междувременно Югоизточна Европа (България, Турция) се смята за основен източник на "Каптагон", въпреки че се наблюдават тенденции за изместване на производството по-близо до установените пазари в Близкия и Средния Изток.
Коментирайки доклада, директорът на EMCDDA Волфганг Гьотц казва: "Въпреки че употребата на амфетамин остава относително стабилна в повечето европейски страни през последното десетилетие, имаме основания да обърнем особено внимание на проблема с производството и трафика на този наркотик.“
 
Амфетаминът може да бъде произведен на сравнително ниска цена, в близост до потребителските пазари. По-проблематично за незаконните производители се оказва сдобиването с химически прекурсори, необходими за производството на наркотици (напр. BMK известен също като P-2-P). В доклада се отбелязва, че все по-ефективните международни усилия за контрол на търговията с прекурсори, карат някои незаконни производители да заобиколят международните разпоредби чрез сдобиване с така наречените "пред-прекурсори", или от тях да синтезират вещества, които не попадат под контрил.
Употребяващите амфетамин попадат в гве групи: относително социално интегрирани случайни потребители (които съставляват по-голямата част) и маргинализирани проблемно употребяващи. Амфетаминът често се разглежда като "кокаинът на бедните", по-ниската му цена по време на рецесия може да увеличи неговата употреба. В страни като Финландия и Швеция, употреба на амфетамин съставлява важна част от проблема с наркотиците, и е основна за търсене на лечение.

Докладът е достъпен на английски език на адрес: www.emcdda.europa.eu / Публикации / съвместни публикации и www.europol.europa.eu. Това е трета титла в една ЕЦМНН

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1003